Debate

13 boboci, 11 membri vechi, 2 seniori și un profesor – de atât este nevoie pentru a face o competiție reușită pentru inițierea unor tineri dornici de a face dezbateri! Clubul de Dezbateri Academice al Colegiului Național Costache Negri din Tg. Ocna a organizat sâmbătă, 19 decembrie, Bobociada 2020, în cadrul căreia au concurat cei mai noi membri, cu care așteptăm să ne mândrim și la viitoarele competiții externe. Suntem entuziasmați de interesul acordat anul acesta inclusiv de noii noștri colegi, elevi de gimnaziu ai Colegiului, începând cu frageda clasă a 5a! Toți bobocii ne-au bucurat cu performanțele lor la acest eveniment, pe care îi felicităm încă o dată și pe această cale.Credem că am marcat glorios intrarea în vacanță, dar așteptăm nerăbdători să ne reluăm activitatea la începutul anului. Indiferent dacă vom continua online sau ne vom reîntoarce la formatul fizic, vă asigurăm că vom da tot ce este mai bun în activitatea noastră!Vă lăsăm dovadă o ”poză” cu o parte dintre participanții la eveniment și așteptăm să facem unele și-n realitate 😊

Azi, luni, 23.09.2019, ora 14,00 a avut loc prima dezbatere demonstrativă a Clubului de dezbateri academice a Colegiului Național Costache Negri Tg. Ocna. S-a jucat pe moțiunea “Acest Parlament ar interzice concursurile de Miss în școli “, între o echipă a Guvernului, formată din Stoica Elena, Galiș Teodora și Cazacu Camelia-Maria, și echipa Opoziției, formată din Rusu Marina Georgiana și alumni Neghină Eduard și Teodora Roman, cărora le mulțumim pe această cale. După o dezbatere pasionantă, câștig de sală, din partea publicului spectator, a avut Opoziția. Au asistat la dezbatere mai mulți boboci, din clasele a IX-a, dintre care sperăm ca, în zilele următoare, să recrutăm viitorii debateri.
prof. Constantin Stăcescu

– foto – Tudor Fragă

Echipa de dezbateri academice a Colegiului Național „Costache Negri”, formată din Rusu Marina Georgiana, Galiş Teodora şi Stoica Elena, coordonată de prof. Stăcescu Constantin, a reuşit, în premieră, calificarea în fazele eliminatorii ale Olimpiadei Naţională de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii Dezbat”, ediţia Piatra Neamţ, 8-14 iulie 2019 de pe locul al 14-lea. Mai mult decât atât, a reuşit şi să câştige meciul din optimi cu ocupanta locului 3 după preliminarii, cu un scor foarte strâns, dar meritat, de 3 la 2. În sferturile de finală, totuşi, echipa noastră s-a oprit cu un scor split, 4-1, pe o moţiune foarte dificilă, „Acest Parlament crede că Uniunea Europeană ar trebui să devină un stat federal”, din postura de Opoziţie. Acest lucru înseamnă că echipa noastră s-a clasat pe locurile 5-8 la o Olimpiadă Naţională. Este cea mai notabilă performanţă din istoria Clubului de dezbateri academice a Colegiului Naţional „Costache Negri”, iar fetele merită toate felicitările noastre. Ne mândrim cu voi!!!

11 iulie 2019

Într-o atmosferă caldă și prietenoasă, la sala multimedia a Colegiului Național “Costache Negri” Târgu Ocna, a avut loc etapa locală a Concursului de Dezbateri organizat sub coordonarea Europe Direct, cu ocazia pregătirii și popularizării alegerilor europarlamentare ce vor avea loc pe data de 26 mai, în România.

Două echipe din cadrul Clubului de Dezbateri al Colegiului, formate din câte trei elevi în rol de Guvern și Opoziție, au contribuit la o dezbatere în formatul World School simplificat, pe moțiunea/tema „Acest Parlament crede că prezența la vot la alegerile europarlamentare va întări Uniunea Europeană”.

Șansa de a-și exprima direct opiniile pro și contra a aparținut elevelor Marina Rusu Georgiana, Galiș Teodora și Cazacu Camelia-Maria (Guvern), iar de partea Opoziție au fost Elena Stoica, Mihai Claudia și Triandafil Maria, însoțite de aproximativ 40 alți elevi ai colegiului.

De partea Guvernului, s-a subliniat importanța votului ca factor de putere și de decizie al cetățenilor Uniunii Europene, într-un context frământat, completat de nevoia asumării civice a acestei răspunderi democratice. De partea Opoziției, s-au subliniat riscul ca în Parlament să pătrundă și mai mulți populiști/eurosceptici, că votul nu este singura modalitate de a întări UE, că avem de rezolvat probleme zilnice, cotidiene, la nivelul statelor, nu doar o dată la 5 ani. A rezultat o dezbatere antrenantă, plină de argumentare, contra-argumentare, refacerea și resusținere a argumentelor, analiza ariilor de conflict și a unor discursuri sumative/reply pasionante care au condus la victoria, la o foarte mică diferență, a echipei Guvernului. Ținem pumnii echipei noastre la faza zonală ce va avea loc pe data de 13 aprilie, la Comănești, unde se vor confrunta 6 echipe, pentru un loc în marea finală de la Bacău, 9 mai 2019!

Cum totul are un curs bine definit, instiganta dezbatere a luat sfârșit după aproximativ o oră, verdictul juriului fiind favorabil Guvernului. Elevii participanți la dezbatere au fost recompensați după merite, nu doar cu o frumoasă experiență, ci și cu materiale didactice utile pentru viitoare alte dezbateri. Următoarea etapă a concursului va avea loc pe data de 06.04.2019, când se va dezbate o nouă moțiune legată de necesitatea exercitării dreptului nostru democratic de a vota.

Pe 16 și 17 martie a avut loc turneul de dezbateri pentru studenți și absolvenți BP@ARGO, găzduit de către Scoala Spectrum-Ploiesti!

Mulțumim pe această cale partenerilor noștri de la Spectrum noastre pentru sprijinul acordat mișcării de dezbateri!

Turneul s-a desfășurat în formatul British Parliamentary, format consacrat al circuitului internațional de dezbateri pentru studenți, acesta adunând 16 echipe care s-au confruntat în 4 runde preliminarii, semifinale și finală!

Felicităm pe această cale și echipa câștigătoare formată din ploieștenii “ARGOnauți” Laura Drăgoi și Mihai Tonsciuc!

Mulțumiri echipei de organizare: Andrei Coman, Denisa Enuță și Anisia Damian și echipei de arbitri: David Moscovici, Șerban Pitic, Theodor Moise, Ioana Covei și Alexandru Grădinaru.

sursa – pagina de Facebook ARGO Debate

“A fost o experiență super să particip la BP@ARGO . Nu sunt foarte sigur, dar probabil sunt primul profesor din preuniversitar care participă! Îi mulțumesc partenerei de competiție, Voinea Mădălina, fără ajutorul căreia nu cred că aș fi jucat la fel de bine si de la care am avut ce învăța. Îi mulțumesc de asemenea lui Serban Pitic pentru invitație, susținere, sfaturi. De asemenea, tuturor arbitrilor, partenerilor de competiție, covenorilor și voluntarilor. De asemenea, party-ul și-a meritat renumele. Nu pot decât să recomand tuturor profesorilor să facă acest pas, nu e chiar atât de greu și merită!!! E frumos să arbitrezi, dar și mai fain e să joci. O să încerc să particip și la alte competiții. Încă o dată felicitări tuturor!!!”

sursa – pagina de Facebook Stăcescu Constantin, 17 martie 2019

“Felicitări echipei Colegiului Național Costache Negri Tg. Ocna, formată din Marina RusuTeodora Galiș și Claudia Mihai, pentru reușita calificării – breakului la echipele de avansați din cadrul Saint George City of Debate XIII. În sfârșit, după 9 ani de la ultima ispravă de acest gen, când Scurtu Andrei, Ana-Maria Mihaila și Ioana Gavrila reușeau breakul la FNDA 2010, Ploiești, în formatul KP, o echipă de-a noastră reușește o asemenea performanță. Bravo, fetele, iar în această dimineață să le ținem pumnii și să facă un meci cât mai bun împotriva echipei clasate pe primul loc în calificări și, de ce nu, să reușească un adevărat miracol. Oricum, performanța este una deosebită și merită toate felicitările noastre!!!”

sursa – pagina de Facebook Stăcescu Constantin, 10 martie 2019

În perioada 16-17 februarie 2019, la Colegiul Național Costache Negri, am avut privilegiul de a avea pe oaspeți pe Tordai Mihai și Edmond Vrâceanu, multipli laureați și câștigători de turnee, în mod constant în primii 10 vorbitori de dezbateri academice pentru elevi de liceu din România în ultimii doi ani. Timp de 2 zile, au efectuat traininguri și au jucat meciuri cu elevii Clubului de dezbateri ai CN Costache Negri, pentru a facilita creșterea calității pregătirii atât a bobocilor cât și a celor mai cu experiență de club. A fost realmente o plăcere să îi vedem la lucru, să vedem pasiunea pentru dezbateri, atitudinea profesionistă, sfaturile pline se sevă și acele cunoștințe pe care doar experiența competițională la cel mai înalt nivel ți le poate oferi. Membrii clubului au fost foarte săritori și au ajutat cu toată logistica necesară, dar mai ales cu munca și atenția totală focalizată spre o învățare de tip experiențial-transformațional. Sperăm să fie de folos debaterilor și nu numai, iar pe traineri îi mai așteptăm cu mult drag și cu alte ocazii.
Mulțumiri speciale doamnei Dana Stoica, primul părinte de debater cenegrist care a asistat în istoria clubului la un meci de dezbateri al copilului său, și nu cu oricine, ci împotriva celor mai buni dintre cei buni, pentru a putea da mărturie dacă merită sau nu să faci dezbateri!

Astăzi ne-am reînceput activitatea din cadrul clubului alături de noua generație de boboci!
Speram că s-au distrat și abia așteptăm să lucrăm împreună în acest an.
Îi așteptăm cu drag la întâlnirile următoare!

DEBATE POWER💫
©️Tudor Fragă

11 octombrie 2018

Antrenor de debate, prof. Constantin Stăcescu

Atașăm mai jos formularul de înscriere în Clubul de Dezbateri Academice al Colegiul National “Costache Negri” Tg. Ocna, pe care îl poți completa până vineri, 28 septembrie, ora 12:00. După completarea formularului, vei susține un scurt interviu (pe data de 28 septembrie sau 1 octombrie) cu scopul de a-ți cunoaște viitorii traineri și ca aceștia să întâlnească noii candidați.Vei primi in decursul zilei de vineri (28 septembrie) un mesaj via SMS sau e-mail cu data și ora la care te așteptăm la interviu.Dacă ai întrebări, te rugăm să ne trimiți un mesaj și noi vom încerca să te ajutăm!

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScfSpgQrMbFosfTW-hoK44rcESfSeavQmyyk85omK4S7oxPAQ/viewform

MARȚI , 25.09.2018, DE LA ORA 14 , ÎN SALA MULTIMEDIA , are loc meciul demonstrativ din cadrul Clubului de dezbateri academice și este adresat elevilor din colegiu ce vor sa-și exercite capacitatea de a vorbi unui public sau să scape de frica de a vorbi în public și nu numai.

Oricine dorește sa vină este bine-venit .

Felicitări echipei noastre de avansați, care s-a întors de la faza națională a Olimpiadei “Tinerii Dezbat” care s-a desfășurat la Piatra-Neamț în perioada 9-14 iulie 2018 ! Atât Marina Rusu, cât și Camelia Cazacu au obținut MENTIUNE în clasamentul individual pe țară, fiind pe locul 18, respectiv 25 din 126. În ceea ce privește echipa, aceasta s-a clasat pe locul 18 din 42. Bravo, fetelor și domnule profesor Constantin Stăcescu!

Debate – Saint George  – 2-3-4 martie 2018

Azi ne-am mobilizat și împreună cu prietenii noștri de la Colegiul National Dimitrie Cantemir din Onești , cărora le mulțumim pentru găzduire , am avut parte de un meci de dezbateri dintre cele doua delegații pe o moțiune interesanta , la final primind un feedback constructiv pe discursuri . Mai mult decât atât , oamenii noștri au participat la exerciții de public speaking , care i-au ajutat în dezvoltarea lor spre combaterea emoțiilor și spre crearea unor discursuri calitative indiferent de subiect . Felicitam pe toți cei care au participat și speram sa avem în continuare parte de experiențe la fel de plăcute și educative ca cea de azi !
DEBATE POWER!  – 24 ianuarie 2018

După câteva săptămâni de training , ai noștri bobodebateri au primit botezul focului in cadrul primelor lor meciuri de dezbateri in format WS . Joi (30 noiembrie 2017) toți acești oameni au dat dovada de implicare, seriozitate, pasiune pentru acest “sport” si dăruire in scopul desfășurării cat mai eficiente a acestuia ! Ii așteptăm cu drag la următoarele întâlniri si ii încurajăm sa participe din nou si din nou la cat mai multe meciuri si sa devina din ce in ce mai buni la ceea ce fac!
DEBATE POWER

Credits : Borșa Mihai & Rareș Andrei

Redeschiderea Clubului de Debate  – 28 septembrie 2017

coordonator – prof. Constantin Stăcescu

1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
14
16
17
18
20
21

Meci demonstrativ 28 sept 2017

Maine, 28 septembrie 2017

Îndrăznește sa crezi în … puterea argumentului!

“Felicitari Camelia-Maria Cazacu, pentru ca este primul debater de clasa a X-a care are un punctaj de peste 70 de puncte la o competitie de WS, mai exact 70.13, avand o serie superfaina de 3 punctaje de 71!!!! De asemenea, felicitari si lui Andrei Parincu pentru scorul de 71.5 obtinut in runda a 3-a, ca si totalul de 69,75. Nu e rau nici pentru Anastasia Roncea, cu 69,25. Si sa nu uitam si de ceilalti participant, care au obtinut> Stamate Karina si Edy, 67,75, iar Dulcinatu Roxana 67.25. Bafta mai departe!!!! Debate power!!!”

Prof. Stăcescu Constantin, antrenor de Debate, 7 martie 2017

1
2
3
5
7
8
4
10
11
12
14
15
16
17
18

Photo credits: pagina de Facebook a Turneului de Debate “Saint George – City of Debate”

Nu ați reușit sa prindeți locuri la Cluj Open 2017? Nu e nici o problema. ARDOR Transilvania va ofera ocazia de a participa la un proiect foarte fain in Slovacia in același weekend. Selecția este deschisa debaterilor (elevi de liceu) si profesorilor din toata tara, inscrierile fiind deschise pana in 15 martie.
____________________________________________________

ARDOR Transilvania și Allianz Alumni Network anunță defășurarea concursului de selecție pentru participarea la evenimentul “Diversity: Europe’s Strength or Weakness”, parte a proiectului “Education for a Europe of Rights”, finanțat de Allianz Kulturstiftung, eveniment care va avea loc la Modra, în Slovacia, în data de 6-7 aprilie 2017. Concursul este deschis elevilor de liceu membri ai cluburilor de dezbateri ai ARDOR precum și profesorilor de liceu instructori în aceste cluburi și urmărește selectarea a trei elevi și unui profesor de liceu pentru participarea la acest eveniment. În cadrul său, participanții români vor trebui să dezbată și să participe activ la discuțiile în limba engleză pe tema “Diversity: Europe’s Strength or Weakness”.

Toate cheltuielile de transport (cu plecare din Cluj-Napoca), cazare și masă ale participanților vor fi acoperite de organizatorii proiectului.

Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești daca ești elev și vrei să te înscrii la selecție?
1. Să fii elev de liceu și membru al unui club de dezbateri din România
2. Să fii capabil să dezbați și să porți discuții în limba engleză
3. Să trimiți până în 15 martie 2017 la adresa diagrebles@gmail.com un mail care sa conțină:
a. un CV în limba engleză cu activitatea ta în dezbateri și alte evenimente de tip dezbatere sau masă rotundă la care ai participat
b. răspuns în limba engleză la întrebarea: “Is diversity Europe’s strength or weakness?”. Nu ne așteptăm să primim un eseu de foarte multe pagini (vă rugăm să nu depășiți în nici un caz o pagină) ci opinia voastră, exprimată foarte sincer și direct, despre această problemă.

Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești daca ești profesor și vrei să te înscrii la selecție?
1. Să fii profesor de liceu și instructor al unui club de dezbateri din România
2. Să fii capabil să dezbați și să porți discuții în limba engleză
3. Să trimiți până în 15 martie 2017 la adresa diagrebles@gmail.com un mail care sa conțină:
a. un CV în limba engleză cu activitatea ta în dezbateri și alte evenimente de tip dezbatere sau masă rotundă la care ai participat

Rezultatele selecției vor fi anunțate în 17 martie 2017, după care persoanele selectate vor fi contactate pentru rezolvarea aspectelor logistice de către Diana Grebles.
Dacă aveți orice alte întrebări despre procedură, vă rugăm să i le adresați lui Diana Grebles, reprezentant al Allianz Alumni Network.

Școala de DEBATE “Costache Negri – Dimitrie Cantemir” 4-6 februarie 2015

DSC01938
DSC01943
DSC01951
DSC01956
DSC01957
DSC01971
DSC01974
DSC01991
DSC02011
DSC02024
DSC02025
DSC02032
DSC02028
DSC02038
DSC02040
DSC02043