Personalități

Colegiul Național “Costache Negri” din Târgu Ocna – De la tradiție la modernitate (1918-2018) – prof. Corneliu Stoica

                         

Colegiul Național “Costache Negri” din Târgu Ocna – De la tradiție la modernitate (1918-2018) – prof. Corneliu Stoica pdf

“Cernit Albastru” –  Mihai Nechita-Burculeț

Mihai Nechita – un artist consacrat și un model pentru cei care studiază în domeniu, un valoros pictor postmodern născut la 5 februarie 1949 la Sârca, jud. Iași. Cu studii în domeniul Artelor Plastice la Facultatea ”Al. I. Cuza – Iași” și Facultatea de Muzeologie din București, de-a lungul timpului are expoziții personale în țară și peste hotare, expoziții naționale, deține lucrări în colecții muzeale și în colecții particulare. Cochetează și cu penelul și publică în revista Amfiteatru iar din anul 1976 este prezent, în mod constant, la manifestările expoziționale organizate de filialele U.A.P. din Bacău și Iași.
Din frumoasa descriere făcută de soția artistului, doamna Georgeta Nechita-Burculeț, se conturează că acesta este un om profund religios, sobru dar și vesel, visător, sincer și direct, dar fără să lovească!
Expoziția cu titlul ”Cernit Albastru” a fost inaugurată în seara zilei de 22 februarie 2017 la Bibliotecă în prezența unui public numeros.
În lucrările sale alegorice, planul profund al înțelesurilor, se transfera într-un plan de suprafață, figurativ, oferind și o „dezlegare implicită“, destul de transparentă.
Astfel, pâinea și fructele sunt elemente de adâncă trăire, care exprimă bucuria vieții. Simbolurile religioase, reprezentate prin pâine și pește cu care Iisus a hrănit mulțimea, reflectă profilul credincios al artistului.
Pentru artistul Mihai Nechita, desfășurarea inchipuirii a ajuns să capete proporțiile unei forme de viziune creatoare, devenind o unealta de compoziție.
Vă invităm să trăiți câteva momente speciale alături de lucrările artistului, în spațiul expozițional, unde lucrările vor fi expuse pâna la jumătatea lunii martie.”

1  48  27  105  611   123  9

Sursa: Pagina de Facebook “Biblioteca municipală „Radu Rosetti”, Onești”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.